Ροή εξελίξεων Παγκόσμιοι δείκτες

Login:
  Login
  site map | επικοινωνία
  αναζήτηση
   
 
Τα νέα μας

ΤίτλοςΗμερομηνία
First page  Previous page  Next page  Last page      Εγγραφές 1-15 από 845 

Σχόλια για Δημόσιες Προτάσεις Ν 3461/2006 & Οδηγία 2004/25/ΕΚ

...

Περισσότερα

Η ως άνω Οδηγία (1) ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με τον Ν 3461 (2). Σήμερα παραθέτουμε την παρουσίαση της ενσωμάτωσης στα Δίκαια των χωρών μελών, όπως τα παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) (3).

Στο Annex 1 παρουσιάζεται πίνακας με την βαρύτητα των επί μέρους Χρηματιστηρίων κατά τον Αύγουστο του 2006. Για ενημέρωσή σας αντιγράψαμε τα στοιχεία του και σας τα παραθέτουμε λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν (4). Στα στοιχεία της Commission προσθέσαμε την μέση αξία ανά εταιρεία. Σημειώνουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων και η Ισπανία την μεγαλύτερη μέση αξία ανά εταιρεία. Η παρουσίαση της Commission δεν μας δίνει ανάλυση μεταξύ των κυρίων αγορών και των εναλλακτικών αγορών (ΑΙΜ ή Alternative Investment Market στο Ηνωμένο Βασίλειο και Alternext στις χώρες του Euronext – Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο,  και Πορτογαλία).  Ίσως η πληροφόρηση αυτή να ήταν χρήσιμη στην κυοφορούμενη δική μας νέα, εναλλακτική αγορά.

Έχει ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον για τους Έλληνες αναγνώστες μας γιατί επιβεβαιώνει με επίσημα Ευρωπαϊκά στοιχεία το μόνιμο παράπονό μας ότι στην Ελλάδα επιμένουμε να υπερθεματίζουμε τους Ευρωπαίους.  Είχαμε υποδείξει συγκεκριμένα ότι ήταν σκόπιμο να παραμείνουμε στο όριο του 50% συν μια μετοχή πριν γίνει υποχρεωτική η δημόσια πρόταση εξαγοράς. Η κυβέρνησή μας επέμενε στο 33%, και έτσι βρεθήκαμε παρέα με τους: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και διάφορες μικρότερες χώρες. Ενώ μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε παρέα μαζί με τους: Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Πολωνία κλπ. (Σχετικά στοιχεία στο Annex 2.)
 
  (1) Εδώ μπορείτε να δείτε την Οδηγία.

  (2) Εδώ μπορείτε να δείτε τον Ν 3461/2006.

  (3) Εδώ μπορείτε να δείτε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  (4) Εδώ μπορείτε να δείτε τον αναμορφωμένο πίνακα του Annex 1.

Δραστηριότητα

Συνέντευξη στο SBC της 29ης Μαρτίου 2007

Δημοσιεύουμε σε πέντε μέρη συνέντευξη του κ. Δράκου στο Satellite Business Channel της 29ης Μαρτίου 2007. Αυτά έχουν ως εξής:

«Εποπτική θωράκιση επενδύσεων σε οργανωμένη αγορά.» (.wmv, 8.60MB)
«Τα υπέρ και τα κατά από την εισαγωγή των εταιρειών στο ΧΑ.» (.wmv, 4.79MB)
«Τι έγινε στο Χρηματιστήριο από το 1999 στο 2003 και μέχρι σήμερα.» (.wmv, 3.79MB)
«Οι υποχρεώσεις των εταιρειών προς τους μετόχους.» (.wmv, 2.85MB)
«Η μελλοντική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.» (.wmv, 1.92MB)

Η δημοσίευση τηλεοπτικής συνέντευξης στην ιστοσελίδα μας γίνεται για πρώτη φορά, και τεχνικοί λόγοι είναι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση αυτή. Παρά τον χρόνο που διέρρευσε δεν νομίζουμε ότι οι θέσεις που αναπτύχθηκαν έχασαν το ενδιαφέρον των.

16-18 Ιανουαρίου 2007 - Συνέδριο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΣΕΒ

Στις 16-18 Ιανουαρίου έγινε το 3ο Τριήμερο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με θέμα "Η αλληλεπίδραση εποπτικών αρχών και εποπτευομένων φορέων και η ανταγωνιστικότητα της αγοράς". Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις περιλήψεις των ομιλιών τους θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (www.hcmc.gr).

Εδώ δημοσιεύουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως τα παρουσίασε ο κ. Νικόλαος Ταβουλάρης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΕΝΕΙΣΕΤ. Στις 17 Ιανουαρίου, ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΝΕΙΣΕΤ, μίλησε στην πέμπτη συνεδρία με θέμα "Η δραστηριότητα των εισηγμένων και οι νέες τάσεις στο χώρο της διεθνούς εποπτείας". Εδώ θα βρείτε την ομιλία του.

9 Οκτωβρίου 2006 - Συνέντευξη του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Καθημερινή της Κυριακής

Στην αρχαία Σικυώνα ο Κλεισθένης, άρχων της πόλης, ήθελε να παντρέψει την κόρη του και για προίκα προσέφερε και την διαδοχή στο αξίωμά του. Με σκοπό να επιλέξει τον καταλληλότερο, κάλεσε σε συμπόσιο τους υποψηφίους. Ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Ιπποκλείδης από την Αθήνα. Το βράδυ στο συμπόσιο η συμπεριφορά του Ιπποκλείδη δεν ήταν η ενδεδειγμένη για υποψήφιο γαμπρό και άρχοντα. Όταν του το επεσήμαναν αυτό οι φίλοι του, εκείνος απάντησε "Ού φροντίς Ιπποκλείδη". Φυσικά, δεν πήρε ούτε τη νύφη, ούτε τη διαδοχή.

Την ιστορική φράση του Ιπποκλείδη ήθελα να βάλω σαν τίτλο στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή της Κυριακής". Το νόημα ενός τέτοιου τίτλου υπονοεί ότι για το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι εταιρείες λόγω οδηγιών, νόμων, αποφάσεων Κεφαλαιαγοράς, κανονισμών Χρηματιστηρίου κλπ., ουδείς νοιάζεται, καλή ώρα σαν τον μωροφιλόδοξο νέο.

Ο κ. Ανέστης Ντόκας είχε την καλή ιδέα να καταστήσει τον τίτλο σαφέστερο από τον αινιγματικό που είχα προτείνει ο ίδιος για την συνέντευξη και κατέληξε στο "Δυσβάσταχτο γίνεται πλέον το κόστος των εισηγμένων".

Παναγιώτης Δράκος
Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής

Σημ. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής της 8.10.2006.

6 Ιουλίου 2006 - Εκδήλωση ΣΟΕΛ

Το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών διοργάνωσε εκδήλωση η οποία συμπεριελάμβανε:

- Ημερίδα με θέμα "Η διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων και ο ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή"
- Απονομή των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος στους νέους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές
- Απονομή των μεταπτυχιακών επαγγελματικών τίτλων κατάρτισης ελεγκτών λογιστών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ, κ. Παναγιώτης Δράκος.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της ομιλίας του κ. Δράκου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

23 Μαΐου 2006 - Γενική Συνέλευση ΕΝΕΙΣΕΤ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΙΣΕΤ.

Κατά την κλειστή συνεδρίαση ο κ. Π.Γ. Δράκος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρουσίασε τις παρεμβάσεις της ΕΝΕΙΣΕΤ για δωδεκάμηνο που μεσολάβησε από τη συνένωση των δύο προγενεστέρων οργανώσεων. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση σε μορφή powerpoint.

Στην ανοικτή συνεδρίαση μίλησαν οι κ.κ. Αλέξης Πιλάβιος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Νικόλαος Ταβουλάρης, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ.

Μπορείτε να διαβάσετε ο Δελτίο Τύπου που εξεδόθη εδώ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του κ. Καπράλου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όσα ελέχθησαν στη συνέλευση.

27 Απριλίου 2006 - Κλείδωμα ιστοσελίδας - Ειδική προσφορά για τους Πανεπιστημιακούς

Στην συνέλευση της ΕΝΕΙΣΕΤ της 23ης Μαΐου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο κλειδώματος ορισμένων πεδίων της ιστοσελίδας προς αποκλειστικό όφελος των ταμειακώς εν τάξει μελών.

Σε περίπτωση που η Γ.Σ. καταλήξει σε αυτή την απόφαση, έχει γίνει ειδική μέριμνα για τους Πανεπιστημιακούς, καθηγητές και φοιτητές, που μας επισκέπτονται. Μας έχει συγκινήσει η αθρόα επίσκεψη Πανεπιστημιακών στην ιστοσελίδα μας από το Δεκέμβριο 2005 μέχρι και σήμερα και αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την ενημέρωσή τους. (Ακολουθεί πίνακας με τα Πανεπιστήμια τα οποία άφησαν το «επισκεπτήριό» τους στην ιστοσελίδα μας.)

Ειδικά λοιπόν για τους πανεπιστημιακούς επισκέπτες, αν επιθυμούν κάποια πληροφορία που θα βρίσκεται σε κλειδωμένο πεδίο, τότε δεν έχουν παρά να μας στείλουν την ερώτησή τους με email, στη διεύθυνση info@eneiset.gr, κι εμείς θα φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΧΩΡΑ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  ΕΛΛΑΔΑ
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΛΛΑΔΑ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΛΛΑΔΑ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΛΛΑΔΑ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΕΛΛΑΔΑ
Πανεπιστήμιο Πατρών  ΕΛΛΑΔΑ
Πανεπιστήμιο Πειραιώς  ΕΛΛΑΔΑ
Πάντειο Πανεπιστήμιο ΕΛΛΑΔΑ
ΤΕΙ Καβάλας ΕΛΛΑΔΑ
Fachhochschule Münster ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Universität Konstanz  ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Universität Leipzig ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Universität Stuttgart  ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Georgia State University  Η.Π.Α.
Marshall University  Η.Π.Α.
San Jose State University  Η.Π.Α.
University of Illinois  Η.Π.Α.
University of Washington  Η.Π.Α.
Yale University Η.Π.Α.
University of Gävle  ΣΟΥΗΔΙΑ

13 Απριλίου 2006

Το ALBA Graduate Business School διοργάνωσε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα: «Το Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Κεφαλαιαγορών: οι Επιπτώσεις Δημιουργίας Ενιαίου Πλαισίου», στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Καθ. Arturo Bris, The Robert B. & Candice J. Haas Associate Professor of Corporate Finance, Yale University και Επισκέπτη Καθηγητή στο IMD και ομιλητές οι κ.κ. Αλέξιος Πιλάβιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του κ. Δράκου, με θέμα "Financial Regulation Cost and Benefit"

22 Μαρτίου 2006 - Χ.Α.-ΕΡΜΗΣ

Προ έτους περίπου είχαμε ενημερώσει τις εισηγμένες εταιρείες για την εφαρμογή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης του Χρηματιστηριακού Ερμή με τα στοιχεία των εισηγμένων.

Συγκεκριμένα στελέχη μελών μας, σε συνεργασία με στελέχη του Χρηματιστηρίου, πρότειναν μια νέα μέθοδο ηλεκτρονικής μεταβίβασης στοιχείων που καταργούσε τη χωριστή πληκτρολόγηση των στοιχείων που ίσχυε μέχρι τότε. Η μέθοδος αυτή, απ'όσο γνωρίζουμε, έχει τεθεί σε επιτυχή εφαρμογή.

Η επιτυχία αυτή μας ωθεί στην πρόταση που σας απευθύνουμε να μας ενημερώσετε για όποιο άλλο τεχνικό θέμα νομίζετε ότι η συμβολή μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα που να σας εξυπηρετούν.

23 Φεβρουαρίου 2006 - Ανοικτή συζήτηση των εισηγμένων εταιρειών με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η συνάντηση των Εισηγμένων με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ιστορική αίθουσα της οδού Σοφοκλέους, μετά από ευγενική πρόσκληση του Χρηματιστηρίου.

Ο κ Νίκος Ταβουλάρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ Πιλάβιο, τους Αντιπροέδρους κκ Χαραλάμπους και Γαβριηλίδη, τον Διευθυντή κ Αυλωνίτη και τα άλλα στελέχη της ΕΚ που παρευρέθησαν.  Η προσέλευση απεδείκνυε το μεγάλο ενδιαφέρον των εισηγμένων. Ο κ Ταβουλάρης εξήρε την άριστη συνεργασία που υφίσταται μεταξύ ΕΚ και ΕΝΕΙΣΕΤ, πράγμα που τόνισε και ο κ Πιλάβιος στην αντιφώνησή του.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα θέματα που συζητήθηκαν.

27 Ιανουαρίου 2006 - Συνάντηση Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών με εκπροσώπους της ΕΝΕΙΣΕΤ

Στις 27 Ιανουαρίου ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε τους κ.κ. Ταβουλάρη, Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής και Δράκο, Πρόεδρο Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίοι του παρουσίασαν διάφορα επείγοντα θέματα που απασχολούν τις εισηγμένες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, έχει προκύψει ένα τεχνικό πρόβλημα από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ) για τα εξ αποτιμήσεων «κέρδη» για τον υπολογισμό των μερισμάτων. Συζητήθηκε επίσης η ενιαία παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων του δωδεκαμήνου 2005, καθώς και η προοπτική απλουστεύσεων για τα οριστικά αποτελέσματα του 2006. Τέλος, έγινε αναφορά και στην πιο ενεργή συμμετοχή της Ένωσης Εισηγμένων στις Επιτροπές ευθύνης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις της Ένωσης.

11 Νοεμβρίου 2005

Διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη το 7ο ετήσιο Forum της Capital Link, με θέμα: "Greece in a New Era - Business & Investment Opportunities and the Development of Southeastern Europe" σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριών και τον Σ.Ε.Β.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Εδώ μπορείτε να διαβάστε το άρθρο του Προέδρου της Ε.Ε. της ΕΝΕΙΣΕΤ, κ. Παναγιώτη Δράκου, το οποίο θα συμπεριληφθεί σε περιοδικό που θα διανεμηθεί στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

25 Οκτωβρίου 2005

Επ΄ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ian Byrne, Director of Global Business Development της εταιρίας Standard & Poor’s, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την εταιρία μια παρουσίαση του θεσμού των Corporate Governance ratings. Τα ratings αυτά παραγγέλνονται από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες και δημοσιοποιούνται μόνο μετά από τη σύμφωνή τους γνώμη.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΕΙΣΕΤ, κ. Παναγιώτη Γ. Δράκου.

Περισσότερες λεπτομέρειες από την Standard & Poor's σχετικά με το θέμα μπορείτε να βρείτε στα κάτωθι αρχεία:

Benefits of a Standard & Poor's Corporate Governance Score

Standard & Poor's Governance Services

Standard & Poor's Corporate Governance Evaluations & Scores

Criteria, Methodology & Definitions

  • Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε την ειδική μελέτη της Standard & Poor's για την Ελλάδα:
    Greece: Country Governance Study


 
  Εκτύπωση σελίδας   Αποστολή με e-mail

 
     
 
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.
Τηλ: 210.3641742 | 210.3641831 - Fax: 210.3641628
designed by Creative Marketing S.A.
powered by OSMIUM™
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

 


 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ