Ροή εξελίξεων Παγκόσμιοι δείκτες

Login:
  Login
  site map | επικοινωνία
  αναζήτηση
   
 
Η γνώμη μας
Εποπτικές αρχές και υγιείς εταιρείες

4 Ιουλίου 2014

Ενώ οι εταιρείες μας αγωνίζονται για να βγουν από την κρίση, οι διεθνείς γραφειοκράτες δεν έχουν λάβει το μήνυμα των καιρών και προσθέτουν απαιτήσεις για νέες θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, οι Έλληνες γραφειοκράτες αγνοώντας την κατάσταση της Ελληνικής πραγματικής οικονομίας όχι μόνο αντιγράφουν τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους, αλλά εν πολλοίς εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που αυτοί τους προσφέρουν. Έτσι βρίσκονται σε εξέλιξη προτάσεις για διάφορα θέματα, μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

• Συναλλαγές συνδεδεμένων μερών
• Αμοιβές των στελεχών των εισηγμένων εταιρειών
• Διαρκής Επιτροπή Ακεραιότητας της Αγοράς
• Σύνθεση διοικητικών συμβουλίων κατά φύλο
• «Εθελοντική» έκθεση πέραν των οικονομικών καταστάσεων

Όλες αυτές οι τρέχουσες προτάσεις είναι σε διάφορα στάδια επεξεργασίας και υλοποίησης και όλες, ανεξαρτήτως ορθότητας, συνεπάγονται κόστος, το οποίο αγνοείται όταν αφορά εταιρείες αλλά επισημαίνεται όταν αφορά κοινοτικές ή κρατικές δαπάνες.  Ακόμα και στις φερόμενες ως «εθελοντικές» ενέργειες που θα έχει να ασκήσει μια εταιρεία, υποβόσκει η απαίτηση της συμμόρφωσης ή αιτιολόγησης [comply or explain], που και αυτή περιέχει κόστος... Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επαληθεύτηκαν από το άρθρο της Καθημερινής της 25ης Μαΐου.

Κλείνουμε με ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο. Ο Διοικητής της ΤτΕ στην παρουσίασή του στο θερινό τμήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια.  Ανέφερε ότι τα επιχειρηματικά ανέρχονται σε 42 δις χωρίς να διευκρινίσει αν μέσα σε αυτά περιέχονται και δάνεια επιχειρήσεων που έχουν ουσιαστικά κλείσει.  Επειδή από καιρό έχει αρχίσει η συζήτηση για την υποστήριξη από τις τράπεζες των εταιρειών που είναι «υγιείς, εξωστρεφείς και καινοτόμες», κρίναμε σκόπιμο να αποστείλουμε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια. 

Από τις περίπου διακόσιες εισηγμένες εταιρείες, «υγιείς, εξωστρεφείς και καινοτόμες»  είναι όσες επέζησαν της κρίσης.  Η θέση μας στηρίζεται στον απλούστατο συλλογισμό ότι: «Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει διαδικασία, οργανισμός, τράπεζα, κυβέρνηση που να είναι σε θέση να κρίνει χωρίς πολλά λάθη ποιες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν και ποιες να αποθάνουν.  (Εξαιρετέες είναι βεβαίως όσες έχουν παραβεί ποινικούς νόμους)».

Για τον λόγο αυτό και η πρότασή μας ήταν η ακόλουθη:

«Για τις περίπου διακόσιες εισηγμένες όμως που είναι ενεργές, καθώς και για τις αντιστοίχων μεγεθών μη εισηγμένες, θα πρέπει η οδηγία προς τις τράπεζες να είναι να βρουν λύση σε κάθε μία περίπτωση με τους υπάρχοντες μετόχους. Παράλληλα να διευκρινιστεί ότι όπως οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με χρέος για την επιβίωση των τραπεζών, έτσι θα μπορούν να καλυφθούν και όποια ποσά επιβαρύνουν στο μέλλον τις τράπεζες από τις λύσεις επιβίωσης που αναγκαστικά θα εφαρμόσουν».


 
  Εκτύπωση σελίδας   Αποστολή με e-mail

 
     
 
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.
Τηλ: 210.3641742 | 210.3641831 - Fax: 210.3641628
designed by Creative Marketing S.A.
powered by OSMIUM™
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

 


 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ