Ροή εξελίξεων Παγκόσμιοι δείκτες

Login:
  Login
  site map | επικοινωνία
  αναζήτηση
   
 
Η γνώμη μας
Χρέος 18% ή 175% του ΑΕΠ

16 Δεκεμβρίου 2014

Στην σημερινή Καθημερινή δημοσιεύεται ολοσέλιδη η διαφήμιση που παρουσιάζεται εδώ.  Ο κύριος Paul Kazarian είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Japonica Partners, μιας εταιρείας με μεγάλα ενδιαφέροντα σε πολλούς τομείς και πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. 

Aξίζει τον κόπο να δούμε τι λέει ουσιαστικά:

Αν οι χώρες εφάρμοζαν την λογιστική των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ, γνωστών και ως IFRS) που υποχρεωτικά εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες εταιρείες, τότε στις οικονομικές καταστάσεις της Ελλάδας αντί του χρέους του 175% επί του ΑΕΠ που αναφέρουμε σήμερα θα γράφαμε 18%!  Ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν αυτό είναι γνωστός σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες.  Οι μεγάλες χρονικές επιμηκύνσεις καθώς και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που μας έχουν παραχωρήσει οι δανειστές μας ισοδυναμούν με μια παραχώρηση €340 δις σε σημερινές αξίες! 

Στην προσπάθεια εφαρμογής νέων λογιστικών κανόνων έχουν γίνει για την ώρα πολλές συζητήσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι ακόμα περιορισμένα. Ένθερμος υποστηρικτής τους είναι ο κ. Kazarian.  Στην ουσία, τα πρότυπα IPSAS  (International Public Sector Accounting Standards) είναι η μεταφορά των IFRS (International Financial Reporting Standards) στον Δημόσιο τομέα. Οι απόψεις που εξέφρασαν για το θέμα οι σύνεδροι του 25ου Συνεδρίου του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» παρουσιάζονται στο αρχείο IPSAS GREECE ενώ η παρουσίαση της ομιλίας του κ. Kazarian βρίσκεται εδώ. 

Στην δέκατη σελίδα της παρουσίασης αναλύεται το ποσό των €340δις που προαναφέρθηκε.  Ενώ στην  δωδέκατη σελίδα παρουσιάζονται οι διαφορές που επέρχονται στα χρέη διαφόρων χωρών της Ευρώπης αν, αντί των σημερινών λογιστικών προτύπων, εφάρμοζαν τα IPSAS.  Εκεί συγκρίνεται το 18% που προαναφέρθηκε με τις αλλαγές που επέρχονται στην κατάταξη και άλλων χωρών.

Συμπέρασμα μας είναι ότι οι διαφορές αυτές είναι εντυπωσιακές και αποτελούν σημαντικό επιχείρημα για την παρουσίαση των δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας.  Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθούμε και στην μεγάλη μείωση των κρατικών δαπανών από €85 δις του 2009 σε προβλεπόμενα €55 δις του 2015.  Έχουμε λοιπόν πετύχει πολλά με τις θυσίες μας και όλοι μας ελπίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που ακολουθούμε και όχι να επιδιώξουμε παράλογα πειράματα.


 
  Εκτύπωση σελίδας   Αποστολή με e-mail

 
     
 
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.
Τηλ: 210.3641742 | 210.3641831 - Fax: 210.3641628
designed by Creative Marketing S.A.
powered by OSMIUM™
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

 


 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ